dissabte, de maig 05, 2007

[...]

El museu d'Unterlinden a Colmar allotja veritables meravelles, com una esplèndida col·lecció d'art gòtic dels segles XV i XVI, d'entre la que destaquen la sèrie de gravats de la Petita Passió d'Albrecht Dürer, una variació sobre la seva Melanconia per Lucas Cranach i les obres de l'artista local Martin Schöngauer. Tanmateix, res és comparable amb el Retaule d'Isenheim, l'obra mestra absoluta de Matthias Grünewald, amb la que per fi em trobo cara a cara. Excepcional, és clar, però l'eixam de turistes distreu, i un excés de llum a la cambra priva del recolliment que seria convenient per a admirar un obra com aquesta.

En sortir compro unes quantes postals amb reproduccions de detalls de la crucifixió: les mans gegantines, llarguerudes, anormalment corbades; els peus llagats i sagnants, amb els dits garratibats; el tors grisós, cobert de petites ferides d'on sobresurten les espines dels assots; el rostre abatut pel dolor, que sembla acabar d'expirar un segon abans de ser immortalitzat per l'artista. Elias Canetti tenia a la seva cambra fotogravats semblants mentre escrivia la seva única novel·la, Auto de fe.





* * *



Som a Donaueschingen, al parc dels Fürstenberg, on s'assegura que neix el Danubi de la confluència del Breg i el Brigach. La font que ho commemora està coronada per l'estàtua de la Mare Baar explicant-li a la seva filla, la jove Donau, el camí a seguir, i la paraula Donauquelle («font del Danubi») gravada. 2840 kilòmetres –i la història de tot un continent– la separen del Mar Negre. Claudio Magris explica la pugna latent entre Donaueschingen i Furtwangen per la paternitat del riu, i la divertida hipòtesi d'Amedeo, per la qual el Danubi naixeria d'una aixeta a una font del Breg. Péter Esterházy, en la genial rèplica magiar, arriba a afirmar que el Danubi no existeix, que només existeixen el Breg i el Brigach!

Per a nosaltres és una etapa més en aquest recorregut que anem fent, desordenadament i pacient, per la medul·la espinal d'Europa. Donaueschingen se suma a Ulm, Ingolstadt, Regensburg, Passau, Linz, Melk, Viena, Bratislava i Budapest. El tram final del recorregut –Croàcia, Sèrbia, Romania– espera.


«Hier entspringt die Donau»